Neodoljiva atmosfera: Slem Srbije 2022. [književna.mašina]


Slem Srbije 2022, publika, Radio Cafe

Unutar okvira novembarske “Književne mašine” su se, tokom cele nedelje, nazirali obrisi slem poezije, da bi nam se ona u svom punom sjaju pokazala tokom subote 26. novembra kada je publika imala jedinstvenu priliku da prisustvuje “Pesničkom slem takmičenju Srbije 2022”, održanom u “Radio Cafeu“. Veoma veliki odziv publike, dupke popunjena sva postojeća mesta, kako za sedenje tako i za stajanje, kao i razdragana atmosfera – predstavljaju opis ovog nesvakidašnjeg događaja u Novom Sadu, koj je udruženje “Mračna komora” priredilo u saradnji sa organizacijama “Poezin” i “Poetarijum”, već iskusnim u kreiranju ovakvih slem dešavanja.

Na samom početku večeri, sve prisutne su džez tonovima pozdravili Branko Latinčić na saksofonu i Marko Čurčić na bas gitari, nakon čega su iz publike odabrana dva dobrovoljna člana žirija. Pored njih, o pobedniku je odlučivao i prethodno sastavljen žiri u kojem su nalazili: Milan Mijatović, Goran Živković Gorki i Nenad Ignjatović. Pre samog početka takmičenja, tročlani žiri se predstavio publici sa po jednim izvođenjem pesme, a zajedno sa njima su to učinili i gosti ovog ciklusa “Književne mašine”, Katarina Venti i Elias Hiršl, austrijski slem šampioni. Zatim je usledio svima najuzbudljivi deo večeri, koji je podrazumevao nastupe samih takmičara/ki, u toku tri kruga, kao i njihovo ocenjivanje u kojem je pored žirija, učestvovala sve vreme i publika. Program su u toku večeri zajedno vodili Nenad Ignjatović i Nikola Oravec.

U takmičarskom delu učestvovalo je 15 pesnika i pesnikinja: Aleksandar Mrđen, Bojana Jovanović, Bojan Samson, Damir Nedić, Dušan Mihajlović, Filip Perlić, Ivan Pravdić, Jelena Davidović, Katarina Majstorovic, Maša Vujošević, Milica Radivojević, Miroslav Kovač, Nenad Lančuški, Tamara Naumović i Vladimir Manjko. Sve navedene pesnike i pesnikinje je krajem oktobra ove godine odabrao već spomenuti tročlani žiri, koji je imao težak zadatak da, od 60 pristiglih prijava na konkursu, izdvoji samo 15. Pravo učešća imali su svi punoletni stanovnici Republike Srbije, bez obzira da li su afirmisani umetnici/e ili nisu.

U toku tri kruga, takmičari/ke su odmah nakon završenog izvođenja pesme dobijali od žirija ocene od 1 do 10. Zbir ocena žirija iz sva tri kruga je određivao pobednika/cu, a to je ovoga puta bio Aleksandar Mrđen. Pored toga, u publici su svi mogli da beleže sopstvene ocene na papirićima, za svakog pojedinačnog takmičara/ku, a njihovi glasovi pokazali su da im je najzanimljiviji od svih bio Filip Perlić, koji je sa samo jednim glasom više od Bojane Jovanović i Tamare Naumović poneo nagradu publike.

Sudeći po dinamičnim reakcijama gledalaca, kao i njihovoj brojnosti i uključenosti u glasanje, možemo zaključiti da se na ovaj najmlađi pesnički izraz, nastao u Čikagu osamdesetih godina prošlog veka, koji intrigira svojom sirovošću i iskrenošću, ne može ostati imun, pa je tako publika u Srbiji “zaražena” i ovog puta.

Nevena Grozdanovski


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *