Festival je otvoren: “Živela poezija koja se shvata ozbiljno!” [književna.mašina]


Zajedničko čitanje, otvaranje, foto Jelena Hodak


U Novom Sadu, u nedjelju 18. septembra, na Spensu, otvoren je festival Književna mašina

Festival Književna mašina, zvanično je otvoren u nedjelju, 18. septembra u Teatronu SPENS-a, pred brojnom publikom. Iako je dan ranije, učešćem pjesnika i jednog od organizatora Mašine, Stevana Bradića, u Noći književnosti, festival najavljen, on je zvanično započeo događajem pod nazivom Zajedničko čitanje. Festival traje do 23. septembra i obuhvata sedam događaja na nekoliko lokacija u gradu.

Stevan Bradić, foto: Jelena Hodak

Ovogodišnju Književnu mašinu otvorio je pjesnik i organizator festivala Stevan Bradić. On je, u svoje ime i u ime ostalih članova organizacionog tima, Jelene Anđelovski, Branislava Živanovića i Marka Bogunovića, pozdravio prisutnu publiku, pjesnikinje i pjesnike, te naglasio cilj i značaj ovakvog festivala. On je istakao da je postojanje književnost i pjesništva stvar borbe, kao i da je uprkos svemu, ona danas itekako prisutna i potrebna. Komentarišući moto festivala „Bila sam. Jesam. Biću“, koji je preuzet od Roze Luksemburg, on je dodao da je svijet u kome književnost može da opstane, svijet emancipacije, te da ukoliko želimo da je sačuvamo, moramo da se izborimo za ovakav svijet. Pozdravnu riječ zaključio je konstatacijom da su zalaganje za umjetnost i za svijet ravnopravnosti i slobode dvje strane istog kretanja.

Ben Klark i Branislav Živanović, foto: Jelena Hodak

U skladu sa time, prvo od sedam festivalskih dešavanja, bilo je Zajedničko čitanje, kao kolektivni i javni događaj, mjesto susreta publike, stvaralaca i pjesničke riječi. Publika se tom prilikom upoznala sa stvaralaštvom devet pjesnikinja i pjesnika, kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Svoju poeziju čitali su: Snežana Nikolić, Ben Klark (Španija), Maja Solar, Danilo Lučić, Kornelija Hilmbauer (Austrija), Maša Seničić, Bojan Todorović, Marija Dragnić i Marko Jovetić. Riječ je o grupi mladih, ali već afirmisanih i nagrađivanih autora i autorki, koji su publici čitali poeziju koja ne bježi od stvarnosti i aktuelnih problema i koja, čak i kada sa sobom nosi sentiment, u obzir uzima okolnosti savremenog društva i svijeta. Na taj način, ostvarena je i zamisao ovog festivala, a to je suočavanje poezije sa društvom, a ne njeno povlačenje pred problemima savremenosti.

Kornelija Hilmbauer, foto: Jelena Hodak

Iako je publika sa velikim interesovanjem ispratila sve prisutne pjesnikinje i pjesnike, posebno zanimljivo za ovogodišnju Mašinu jeste prisustvo španskog pjesnika Bena Klarka i austrijske pjesnikinje Kornelije Hilmbauer, čije gostovanje je ostvareno preko platforme Versopolis. Na ovaj način festival je pjesničku pozornicu postavio u široki kontekst evropskih pjesničkih kretanja, a publici omogućio da sagleda domaće stvaralaštvo u njegovom odnosu prema stvaralaštvu drugih jezika i kultura.

Zajedničko čitanje je tako otvorilo put za događaje koji slijede – za razgovore o književnosti, izdavaštvu, mladim autorima i autorkama. Iako je riječ o festivalskom događaju, spoj pjesnika i pjesnikinja, prostor održavanja događaja i uvodna, društveno osvješćena riječ organizatora, omogućili su jedinstveno knjiženo dešavanje. Riječima pjesnikinje Snežane Nikolić: „Živela poezija koja se shvata ozbiljno!“

Branka Todorović



Na fotogravijama po redu pojavljivanja: Snežana Nikolić, Jelena Jokić (voditeljka programa), Ben Klark, Ben Klark i Branislav Živanović, Maja Solar, Danilo Lučić, Kornelija Hilmbauer, Maša Seničić, Bojan Todorović, Marko Jovetić, foto: Jelena Hodak

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *