U zajedničkom prostoru: Haos poezija [književna.mašina]


Haos poezija, foto Jelena Hodak


Poetska žurka pod nazivom ,,Haos poezija“ održana je u četvrtak, 22. oktobra 2022. u sklopu festivala „Književna mašina“ koji se po treći put održava u Novom Sadu. Koncepcija događaja se svodila na čitanje autorske poezije uz pratnju improvizovane elektronske muzike, koju je izvodio Lakmus Red. Uglavnom su čitali već objavljivani i najavljeni autori i autorke, ali publika je takođe bila pozvana da učestvuje. Čitanje je direkno bilo povezano sa izložbom radova zastupljenih u publikaciji Linije bekstva: antologija savremene poetske i vizelne kulture u Novom Sadu (2021) koji su bili postavljeni u prostorijama Šok Zadruge i kao takvo bilo je svojevrsna proslava kako ovih radova tako i same knjige.

Žurka je započela oko osam časova, nekoliko minuta nakon završetka promocije same publikacije. Nije bilo specijalne najave. Šok zadruga nije naročito prostrana, te je publika bila okupljena u pasažu ispred ulaza, a pesnici su imali izbor da ostanu unutra ili se da uđu u zajednički prostor sa publikom.  Čitanje je započela Maja Solar, a nakon nje su sledili Siniša Tucić, Hrvoje Tutek, Snežana Nikolić, Stevan Bradić, Jelena Anđelovska,Miloš Markov, Branislav Živanović i Nemanja Ćurčić. Većina pesnika je pročitala nekoliko svojih pesama iz antologije. Elektronska muzika, koja je služila kao podloga, dala je ovom događaju specifičnu atmosferu koja ga je razlikovala od tipične poetske večeri. Dovoljno neutralna da um prepusti promišljanju izgovorenih reči, a opet dinamična u toj meri da telo pokrene na ples. Neka vrsta plesa, koliko god minimalnog, bila je i prirodna potreba kako bi se publika i pesnici zagrejali tokom hladne jesenje večeri. Uprkos različitim poetikama prisutnih umetnika, muzika je pospešivala svako individualno čitanje, bilo kroz harmonizaciju zvuka i reči, bilo kroz sukob koji je stvarao dodatnu tenziju. Događaju je prisustvovalo je preko četrdeset ljudi – okupljenih oko savremenog i spontanog umetničkog izraza, tako da nije izostao osećaj komunalnost i svojevrsnog grupnog transa. Napetost se intenzivirala i splašnjavala, ali moglo bi se reći da je ona bila jedno od glavnih obeležja ove poetske žurke. Nakon čitanja publika je imala mogućnost da ostane, popije piće i popriča sa autorima – muzika nije prestala još neko vreme.

Haos poezija, kao i čitava Književna mašina, dokaz je da poezija u Novom Sadu i regionu nije nikad umrla. Inkorporiranje poezije u kontekst žurke je sjajna ideja – jednim delom za popularizaciju poezije, ali još više kao nov način da se poezija doživi i preispita.

 

Martin Topić

 


 

Foto Jelena Hodak

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *